keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Maailman paras marjapiirakka

Jo pitkään suunnitteluasteella olleen ruokablogin ensimmäisen postauksen aiheena saa kunnian olla lempimarjapiirakkani. Tämä marjapiirakkaohje on ollut minulle pienestä pitäen mieluisa, eikä sen voittanutta ohjetta ole vieläkään tullut vastaan. En sitten tiedä kertooko se vain siitä, etten ole vaivautunut kovin monia muita marjapiirakkaohjeita kokeilemaankaan, kun kerran tiedossa on jo yksi mainio sellainen. Alunperin ohje on muistaakseni Valion ohjevihkosesta, jossa se tunnettiin Vadelmatortun nimellä. Mielestäni paras lopputulos kuitenkin tulee käyttämällä marjasekoitusta, jossa on ainakin vadelmia ja punaherukoita (mustikat ja mansikatkin sopivat joukkoon). Herukat tuovat torttuun sopivasti kirpeyttä. Pelkkä vadelmatäyte tekee piirakasta mielestäni tylsän ja liian makean. Ja nyt siis siihen ohjeeseen:

Maailman paras marjapiirakka
Pohja:
125 g margariinia tai voita
½ dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
½ dl kuohukermaa

Täyte:
1 ½ dl kuohukermaa
1 prk smetanaa
2 munaa
½ dl sokeria
½ l vadelmia ja punaherukoita tai muita marjoja

Sekoita voi ja sokeri keskenään ja vatkaa joukkoon muna. Lisää jauhoseos ja kerma. Levitä taikina pyöreän vuoan (halk. n. 28 cm) pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen aineet keskenään lukuun ottamatta marjoja. Kaada seos pohjataikinalle. Ripottele päälle marjat. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min.

Paistoaika on mielestäni vähän turhan lyhyt, eikä piirakka aina ole täysin ehtinyt hyytyä puolen tunnin paistamisen jälkeen, joten kannattaa tarkkailla täytteen hyytymisastetta ja tarvittaessa jatkaa paistamista vähän pidempään. Lopputuloksesta pitäisi tulla kutakuinkin tällainen:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vatkataanko täytteen kerma..?

L kirjoitti...

Hei ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Kermaa ei ohjeen mukaan vatkata.